Sassianen sjouwen keien ter herinnering aan de buurt
"Hier, moet je zien", lacht Henk Wery als hij naar oud-buurtgenoot Arie van Zoeren wijst. "Meneer is de oudste van het stel, maar gooit met die keien alsof het gebakjes zijn."

Negen oud-bewoners van het Amersfoortse wijkje 't Sasje wrikten zaterdag 1000 stenen van de oprit bij de familie Wetering aan de Barchman Wuytierslaan. De zogenoemde Sassianen gebruikten de keien om een monument te maken ter herinnering aan het voormalige volksbuurtje aan rivier de Eem. In 1998 werd het wijkje gesloopt om plaats te maken voor het toekomstige Eemcentrum. De Sassianen wonen nu verspreid over Amersfoort. Om te voorkomen dat het buurtje in de vergetelheid raakt, besloot comité 't Sasje een monument voor het wijkje op te richten. "De gedenkplaats bestaat uit 20 vierkante meter bestrating en een beeld, ontworpen door Marianne Houtkamp uit Laren", zegt Cor Blad van het comité. "De gemeente Amersfoort en enkele sponsors hebben geld in het monument gestoken."


Oud-bewoners van het voormalige wijkje 't Sasje halen bij een woning aan de Barchman Wuytierslaan keien op, die gebruikt zullen worden voor een monument.

Over 3 jaar wordt het gedenkteken langs de Eem neergezet, maar zó lang wilden de Sassianen niet wachten. In de eerste week van April bestraatten zij een deel van het plantsoen bij wooncentrum Puntenburg, aan de Puntenburgerlaan, met de keien. Enkele oud-bewoners van het Sasje wonen daar in de buurt.

Toeval

De stenen dienden ooit als bestrating van de Grote Koppel, vlakbij 't Sasje. De keien waren eigendom van een Eermelose groothandel in bouwmate-rialen. "Het is puur toeval dat we deze keien konden overnemen", aldus Blad. "We wisten niet dat de oorspronkelijke stenen van de Grote Koppel nog voor-handen waren."
Nu liggen de keien opgeslagen in een loods van metaalgroothandel Wery, aan de Havenweg, op bedrijventerrein Isselt. Op 3 April wordt het monument onthuld.


< vorige