Oud-bewoners vroegere Sasje herenigd

Nog anderhalve week en dan is het zover; de reünie van de oudbewoners van het vroegere Sasje. Het amersfoortse buurtje tussen de haven van de Eem, Amsterdamseweg en spoorbaan, vroeger onder de rook van de gasfabriek, is eind jaren '80 met de grond gelijk gemaakt. Een hechte gemeenschap, waar armoede regeerde en lief en leed werden gedeeld, viel uit elkaar.

De contacten verwaterden, maar onder de oppervlakte bleven bewoners hun oude buurtje trouw. Dat bleek zondagochtend. Het feestcomité riep op tot een groepsfoto van voormalige bewoners van het gaswijkje. "We schrokken van de opkomst", laat Jan Wery enthousiast weten. "Zo'n 150

mensen kwamen er op af. Op de reünie komen er nog meer. Ik verwacht het dubbele aantal".
Er was organisatietalent voor nodig om alle vrolijke gezichten in het gareel en in de kijker van de fotograaf te krijgen. Hij moest plaats nemen op een hoog podium dat speciaal voor de fotosessie werd gebouwd. Wery: "Het was fantastisch, maar niet iedereen kon komen. Er waren zieken die belden dat ze er niet bij konden zijn. Zo jammer vonden ze dat".
Na de vereeuwiging bleven de meesten op hun geboortegrond hangen. "Het werd gewoon een feestje met helemaal niks. Er was geen potje bier bij, maar iedereen had schik", lacht Wery. Het echte feest is op zaterdag 30 september in het speeltuingebouw aan de Noorde-wierweg.

< vorige